Lämpöpumpuilla on iso rooli Suomen ja Euroopan energiamurroksessa

Sähkön hinta ja riittävyys kannustavat monessa taloudessa pikaisiin ratkaisuihin energiankulutuksen vähentämiseksi. Kodin lämmitysjärjestelmän valinta on kuitenkin pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä investointi, joka vaikuttaa lämmityskustannuksiin seuraavien 10–20 vuoden ajan.

Euroopan energiamurroksen isoja asioita ovat fossiilisista polttoaineista irtautuminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Paikallisesti merkittävää on myös ilman laadun parantaminen esimerkiksi pienhiukkaspäästöjä vähentämällä. Ukrainan sota, öljyn ja kaasun kallistuminen ja Keski-Euroopan energiaratkaisut ovat nostaneet energian hintaa, jolloin lämmityskustannusten säästäminen on yhtä tärkeämpää.

Kuinka paljon maksan sähköstä ensi talvena? Tai kahden vuoden päästä? Energian hintaa tulevaisuudessa on ehkä turha mennä ennakoimaan. Remonttia tai uutta taloa rakentavalle olennaisinta kuitenkin on, että ostoenergian tarvetta voi vähentää vain talon eristystä parantamalla tai hankkimalla lämpöpumppu. Polttopuiden hankkiminen omasta metsästä tai edes valmiiksi pilkottujen klapien varastointi ja käyttö ei ole suurelle osalle suomalaisista mahdollinen ratkaisu – ​​ ja palamisprosessin tehokkuudesta ja puhtaudesta täytyy pitää huolta.

Työkaveri kysyi, minkä lämmitysjärjestelmän valitsisin itse juuri nyt. Siihen oli helppo vastata: jos puhutaan energiatehokkaasta pientalosta, niin hankkisin lattialämmityksen ja ilma-vesilämpöpumpun. Vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä mahdollistaa myös lämmönlähteen päivittämisen tulevaisuudessa uusimatta koko lämmitysjärjestelmää. Lisäksi ottaisin ilmalämpöpumpun kaveriksi tuomaan lisälämpöä ja viilennystä.

Paras ratkaisu riippuu kuitenkin talosta. Remonttikohteissa suoran sähkölämmityksen tueksi hankintaan yleensä ilmalämpöpumppu, vesikiertoisen sähkölämmityksen tai öljylämmityksen vanha lämmönlähde taas korvataan ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumpun toimivuuteen ja tehokkuuteen vaikuttaa eniten asunnon huonejako: avarissa tiloissa lämpö jakautuu tehokkaammin. Pattereissa kiertää kuumempi vesi kuin lattialämmityksessä, joten optimaalinen lämpöpumppukin on erilainen. Valinnassa ja asennuksen suunnittelussa on paljon yksityiskohtia, jotka ratkeavat helposti yhdessä Daikinin jälleenmyyjien kanssa.

Mikko Ropponen
toimitusjohtaja, Daikin Finland

Lue lisää:

Mitä lämpöpöpumpun omistaja voi tehdä varautuakseen sähköpulaan

Sähkölämmittäjä voi säästää energiaremontilla yli 2000 euroa vuodessa

Lue lisää daikinin sivuilta