Milloin vanha ilmalämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

”Sekä ilmalämpöpumppujen teho, toiminta kylmissä olosuhteissa että käytettävyys ovat parantuneet 10–15 vuodessa huomattavasti”, Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu kertoo.

Suomen olosuhteissa merkittävät erot syntyvät talvella: vielä 10 vuotta sitten ilmalämpöpumppujen taattu toiminta-alue päättyi parhaimmillaankin -20 asteeseen. Nykyisille viidennen sukupolven ilmalämpöpumpuille Daikin takaa toiminnan -30 pakkasasteeseen saakka. Myös energiatehokkuudesta kertova lämpökerroin että lämpöteho eli lämmön riittävyys pakkasilla on uusissa merkittävästi vanhoja laitteita parempi.

Vielä toimivan 10–20 vuotta vanhan lämpöpumpun päivittämistä uuteen kannattaa siis harkita jo energiansäästön vuoksi. Merkittävä uusien laitteiden etu on myös käytettävyyden parantuminen. Esimerkiksi helppo etäohjaus mahdollistaa myös vaikkapa pörssisähkön edullisten tuntien huomioimisen.

”Tekniikan kehittyminen on parantanut selvästi myös asumismukavuutta. Esimerkiksi nykyiset sisäyksiköt ovat merkittävästi hiljaisempia verrattuna vanhoihin ilmalämpöpumppuihin”‚ Kummu huomauttaa.

Korjaa tai vaihda lämpöpumppu heti, jos kylmäainetta vuotaa

Vanhan, mutta vielä toimivan lämpöpumpun päivittämistä kannattaa harkita myös silloin, jos lämpöpumpun keskeisissä komponenteissa kuten lämmönvaihtimissa ja kompressorissa epäillään vikaa. Vanhan laitteen korjaaminen voi tulla kohtuuttoman kalliiksi jäljellä oleva käyttöikä huomioiden.

Kylmäaineen vuodot sen sijaan edellyttävät välitöntö korjausta tai laitteen vaihtamista uuteen. Suomen ympäristökeskuksen arvion mukaan vuosittain 5–15 prosenttia kylmäaineista vuotaa ympäristöön. Monet vanhoista kylmäaineista voimistavat kasvihuoneilmiötä ja osasta voi niiden hajotessa syntyä myrkyllisiä yhdisteitä.

”Kylmäaineen toistuva lisääminen vuotavaan lämpöpumppuun ei ole oikea ratkaisu, vaan laite on korjattava tai vaihdettava uuteen ja energiatehokkaampaan”, Daikin Finlandin toimitusjohtaja Mikko Ropponen korostaa.

Ostaessasi uuden lämpöpumpun Daikinin jälleenmyyjät ottavat talteen vanhan kylmäaineen lämpöpumpun merkistä riippumatta ja purkavat ja toimittavat vanhat laitteet kierrätykseen. Talteen otettu kylmäaine voidaan tarkastuksen ja regeneroinnin jälkeen käyttää uudestaan.

Uuden lämpöpumpun suorituskyky on parempi

Viisitoista vuotta sitten tyypillinen Daikinin ilmalämpöpumppu lämmitti enimmillään noin 5 kW teholla ja +7 °C lämpötilassa mitattu lämpökerroin COP oli 3,74. Taattu toiminta-alue lämmityskäytössä ulottui -15 pakkasasteeseen saakka. Lämpöpumppujen energiatehokkuuden vertailuun paremmin sopiva lämmityskauden lämpökerroin SCOP otettiin käyttöön vasta vuonna 2013.

Nykyisen Nepura-sarjan laitteet edustaa Daikinin lämmityskäyttöön optimoitujen ilmalämpöpumppujen viidettä sukupolvea. Uutuusmallin, Daikin Perfera N:n COP on 5,2 eli energiatehokkuus on parantunut lähes 40 prosenttia. Koko lämmityskauden lämpökerroin on Helsingin olosuhteissa sama 5,2, eli kilowatilla sähköä lämpöpumppu tuottaa keskimäärin viisinkertaisen määrän lämpöenergiaa. Daikin takaa Nepura-ilmalämpöpumppumallien toiminnan lämmityskäytössä -30 asteeseen saakka.

Uuden Daikin Perferan lämmitysteho on suurimmillaan 7,67 kW ja vielä -25 asteen pakkasessa laite tuottaa lämpöä 3,6 kW teholla.

Uusi lämpöpumppu toimii paremmin kireällä pakkasella

Daikin on kehittänyt ilmalämpöpumppuja sekä kylmälaboratoriossa että Suomen ja Ruotsin pohjoisosissa tehdyissä kenttätesteissä. Tämän myötä suorituskykyä kireillä pakkasilla on pystytyt parantamaan jatkuvasti. Kun monen 10–15 vuotta vanhan ilmalämpöpumpun taattu toiminta-alue päättyy -15 pakkasasteeseen, takaa Daikin uuden Nepura-malliston lämpöpumppujen toiminnan -30 asteeseen.

”Vanha lämpöpumppukin saattaa toimia kovilla pakkasilla, mutta lämmitysteho on merkittävästi pienempi ja hyötysuhde romahtaa pakkasen kiristyessä samalle tasolle kuin suorassa sähkölämmityksessä, eli yhdellä kilowatilla sähköä saa yhden kilowatin lämpöä. Laadukas moderni ilmalämpöpumppu lämmittää vielä -20 asteen pakkasessa kahden kertoimella, eli kilowatilla sähköä saa kaksi kilowattia lämpöä”, Jussi Kummu selventää.

Uusien Daikin-ilmalämpöpumppujen energiatehokkuus on edelleen parantunut kautta linjan myös pikkupakkasilla. Niiden merkitys lämmityslaskulle on suuri, sillä ulkoilman lämpötila on +10 °C ja -10 °C välillä noin 220 päivää vuodessa. Koko lämmityskauden pituus on eteläisessä Suomessa noin 250 vuorokautta ja kireitä pakkasia esiintyy suuressa osassa maata vain muutamana päivänä talven aikana.

Uusi lämpöpumppu käyttää vähemmän sähköä sulatukseen

Energiansäästöön vaikuttaa merkittävästi myös sulatusjaksojen optimointi. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön ulkoilman kosteudesta kerääntyvä huurre on aika ajoin sulatettava, ja siihen tarvitaan energiaa. Mitä nopeammin ja lyhyemmässä ajassa huurre sulatetaan, sitä suurempi osa tarvittavasta sähköstä voidaan käyttää sisätilojen lämmitykseen.

Vedeksi sulatettu huurre ja jää on myös johdettava pois lämpöpumpun alta. Uusien Daikin-lämpöpumppujen pohjalevyn sulatusvastus ja lisävarusteena saatava saattolämmityskaapeli ovat päällä vain tarpeen mukaan kennon sulatusjaksojen yhteydessä. Tämäkin säästää energiaa, kun lämmitysvastuksia ei pidetä päällä koko talvea.

Uusia ilmalämpöpumppuja on helpompi käyttää

Ilmalämpöpumpun perustoimintoja voi ohjata kaukosäätimellä, mutta suuren käytettävyysparannuksen on saanut aikaan etäohjaus. Daikin-lämpöpumppujen ohjaus on nyt helpompaa ja mukavempaa kuin koskaan ennen Onecta-mobiilisovelluksen avulla.

Onectalla voi helposti ajastaa lämmitystä, laskea lämpötilaa ja säästää energiaa kun kotona ei olla, kytkeä kesämökin lämmitys päälle jo matkan varrelta sekä tietysti seurata energiankulutusta.

Uusia ominaisuuksia ovat myös sisälämpötilan mahdollisimman tasaisena ulkoilman nopeissa vaihteluissa pitävä sääohjaus sekä älykäs takkalogiikka, jonka avulla tulisijan lämmöstä saa parhaan mahdollisen hyödyn.

Uusi ilmalämpöpumppu puhdistaa tehokkaasti sisäilmaa

Vanhemmissa lämpöpumpuissa on usein vain yksinkertainen pölynsuodatin. Uusissa Daikin-ilmalämpöpumpuissa on nelinkertainen suodatinjärjestelmä, jossa sisäilman laadun viimeistelee epäpuhtauksia, homeita ja viruksia tuhoava Flash Streamer.

Suodatinjärjestelmä tekee uudesta ilmalämpöpumpusta tehokkaan ilmanpuhdistimen, sillä sisäyksikön puhallin kierrättää matalimmallakin puhallinteholla lävitseen 4,5 kuutiota huoneilmaa minuutissa. Esimerkiksi 40 neliön tupakeittiön ilma kierrätetään nelinkertaisen suodatuksen läpi kolme kertaa tunnissa ja puhdistetaan jokaisella kierroksella.

Lue lisää:

Lue lisää daikinin sivuilta