Onko jäätä pakko siirrellä pois lämpöpumpun alta?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle valuu lämmityskaudella vettä, joka kerryttää talvella jääkerrosta talon seinustalle. Onko jään poistolle muita vaihtoehtoja kuin rautakanki, lumikola tai laastipalju?

Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu siirtää ulkoilman lämpöenergiaa sisälle, jolloin ulkoyksikön kennoa jäähdytetään. Tällöin ulkoilman kosteus tiivistyy huurteeksi kennon pintaan.

Mitä enemmän kosteutta ulkoilmassa on, sitä enemmän huurretta muodostuu. Jotta lämmitysteho ei heikkenisi, pitää huurre poistaa sulattamalla se aika ajoin. Tämä tapahtuu käytännössä lämmittämällä ulkoyksikön kennoa hetken aikaa.

Sulatus katkaisee lämmityksen hetkeksi ja siihen tarvitaan myös energiaa, joten laadukkaan lämpöpumpun sulatusjaksot ovat mahdollisimman lyhyitä ja tehokkaita. Daikinin uuden Nepura-sarjan lämpöpumppujen sulatuslogiikkaa hiottiin ensin kylmälaboratiossa tehdyissä testeissä, joissa pystyttiin hallitsemaan sekä lämpötilaa että ilmankosteutta. Suunnittelun ja laboratoriotestien jälkeen sulatuslogiikan todellisesta toiminnasta kerättiin tietoa vielä läpi talven Suomen ja Ruotsin Lapissa, Hailuodossa ja Pohjois-Norjassa tehdyissä kenttätesteissä.

Tuloksena saimme pohjoisen olosuhteissa toimivan, älykkään ja tarpeen mukaan ohjautuvan sulatuslogiikan. Se ei tuhlaa energiaa, mutta pitää ulkoyksikön lähes huurteettomana ja tätä kautta myös sisälämpötilan mahdollisimman tasaisena.

Vedeksi sulava huurre muodostaa talvipakkasilla oman ongelmansa. Siksi monen lämpöpumpun alle kertyy talvella jäätä, jota joudutaan pahimmassa tapauksessa sulattamaan tai hakkaamaan pois. Jään keräämiseen ja poistamiseen käytetään myös monenlaisia ratkaisuja – usein ulkoyksiköiden alla näkee laastipaljun tai lumikolan, joka sitten koetetaan ajoittain raahata tontin nurkalle tyhjennettäväksi.

Nepura-sarjan lämpöpumpuissa – Daikin Emura N, Stylish N, Perfera N, Lattimalli N ja Comfora N – myös sulamisvesien poisto ja jäänesto on toteutettu perusteellisesti harkiten.

Nepura ilmalämpöpumpun rakenne: pohjalevyn sulatusvastus, vedenpoisto ja saattolämmityskaapeli

Ulkoyksikön alla on ensinnäkin pohjalevy, joka ohjaa sulamisvedet yhteen poistoaukkoon. Tämä helpottaa sulamisvesien hallintaa ja ohjaamista pois verrattuna perinteisiin ratkaisuihin, joissa pohjalevyn eri kohdissa voi olla jopa kymmenen vedenpoistoaukkoa.

Pohjalevyyn sulatusveden reitille on integroitu sulanapitovastus, joka estää jään muodostumisen. Vastus on päällä vain sulatusjakson yhteydessä sen aikaa, että vesi ehtii poistua pohjalevyn päältä jäätymättä. Näin säästetään huomattavasti sähköä verrattuna perinteisiin ratkaisuihin, joissa pohjalevyn päällä on pitkä sulanapitokaapeli, joka on päällä koko talven ajan.

Vakiovarusteisiin kuuluva sulanapitovastus riittää sulamisvesien poistamiseen silloin, kun sulamisvedet voidaan imeyttää ulkoyksikön alle tai kertyvästä jäästä ei ole haittaa.

Mikäli sulamisvedet voidaan ohjata esimerkiksi hulevesiviemäriin, on tätä varten pohjalevyssä valmiina lähtö 32 mm viemäriputkea varten. Yhteessä on valmiina liitos, johon saa kytkettyä saattolämmityskaapelin.

Ulkoyksikössä on valmiit liittimet lisävarusteena saatavaa saattolämityskaapelia (tuotekoodi DHH25A) varten. 2,5 metriä pitkä kaapeli varmistaa, että sulamisvedet virtaavat viemäriin eikä jäätä kerry lämpöpumpun alle.

Myös viemäröinnin lämmityskaapelia ohjaa sama lämpöpumpun äly, joka huolehtii myös sään ja tarpeen mukaisesti sulatusjaksojen ajoituksesta sekä pohjalevyn sulanapitovastuksen toiminnasta. Tämä säästää pitkän lämmityskauden aikana merkittävästi energiaa, kun ulkoyksikön sulatukseen ja huurteen poistoon käytetään sähköä vain juuri sen verran kuin tarvitaan.

Jussi Kummu
tekninen päällikkö, Daikin Finland

Lue lisää daikinin sivuilta